Yazılım Test Mühendisliği Sertifikaları

Yazılım Testinin zaman içerisinde popülerliğinin artması ve daha fazla sayıda insanın bu alanda bir kariyer inşa etme isteğine sahip olması ile birlikte kaçınılmaz olarak işverenler bu kişiler arasında bir seçim yapmak durumunda kaldılar. Bu seçimde onlara yardımcı olabilmek amacıyla da zaman içerisinde farklı oluşumların eğitim ve sertifika programları ortaya çıktı. Günümüzde yaygın şekilde kabul gören belli sertifika programları olsa da aslında arkaplanda yazılım testi yapan kişiler için sertifika sağlayan o kadar çok board/enstitü vs. var ki araştırmaya ilk başladığımda bu sayı beni çok şaşırttı. Ancak bunların bir çoğunun sadece kağıt üzerinde kalan sertifikalar olduğunu anlamak pek de uzun sürmedi. Bu sebeple, yazının devamında sadece kariyeriniz açısından faydalı olabilecek, uluslararası kabul edilirliği belli bir düzeyi aşmış ve iş ilanlarında yer verilen sertifikalara yer vermeye çalıştım.

İlk olarak sertifika sağlayan kuruluşlara yer vermek gerekirse;

Bu dört kuruluşun içerisinde önce ISTQB ardından da ISCB’nin diğer ikisine göre daha yaygın olduğunu söylemekte fayda var. Özellikle ISTQB bir çok farklı sertifika programı ve yerel temsilcilikleri sayesinde daha geniş kitleler tarafından bilinen ve yaygınlığı çok yüksek olan bir “board” olduğunu söyleyebiliriz.

ISTQB

ISTQB tarafından verilen sertifikalar üç farklı uzmanlık seviyesinde yer almaktadır. Bunun yanında özel uzmanlık gerektiren bazı alanlarla ilgili de sertifikaları bulunmaktadır. Eğer ISTQB sertifikalarını alarak kariyerinize yön vermek istiyorsanız ilk olarak hazırlanmanız gereken sertifika “Foundation Level” olacaktır. Çünkü diğer sertifikaların başvuru şartlarında bu sertifikayı almış olmak önkoşul olarak yer alıyor. Ayrıca “Foundation Level” sertifikası internette de hakkında en çok bilgi bulabileceğiniz sertifikalardan birisi.

Source: istqb.org

Bu sertifikayı aldıktan sonra “Agile”, “Core” veya uzmanlık alanlarını içeren “Speciality” gibi üç farklı kategoride yer alan sertifikaları almak için diğer sınavlara girebilirsiniz. ISTQB halihazırda var olan sertifikalara ek olarak sürekli yenilerini çıkarmaya devam etmekte. Ancak ne yazık ki ülkemizde alınabilecek olan sertifikalar çok sınırlı. Gerçi yazılım sektöründe test mühendislerinin uzmanlaşması üzerine fazla bir arayış olmadığı için talep yetersizliğinden kaynaklı olarak da bu tarz bir yol tercih ediliyor olabilir. Türkiye’de Turkish Testing Board tarafından yapılan ISTQB sınavları sadece

  • ISTQB® Certified Tester Foundation Level
  • ISTQB® Certified Tester Foundation – Agile Tester Extension
  • Test Manager – ISTQB® Certified Tester Advanced Level
  • Test Analyst – ISTQB® Certified Tester Advanced Level
  • Technical Test Analyst – ISTQB® Certified Tester Advanced Level

şeklinde olmak üzere 5 adet. Fakat resimden de görülebileceği üzere ISTQB’nin sunmuş olduğu sertifikalara çok daha çeşitli.

Hem ISTQB’nin kendi sitesinden hem de TTB’un sitesinden sınavlara yönelik syllabus ve diğer bazı dökümanlara erişebilirsiniz.

Bu sertifikaların yaygınlığına gelecek olursak ISTQB’nin kendi yayınladığı verilere göre dünya üzerinde Aralık 2017 itibariyle 535 binden fazla sertifika dağıtılmış durumda.

ISCB-QAI

International Software Certification Board 1985 yılından bu yana yüzden fazla ülkede 50 binden fazla sertifika dağıtmış durumda. ISTQB’den sonra en çok bilinen yazılım testi sertifikalarına sahip olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Hatta geçtiğimiz günlerde internette dolaşırken eskiden çalışmış olduğum Turkcell’in “ISTQB veya CAST” sertifikasına sahip uzmanlar aradığı bir ilanına denk geldim. ISCB-QAI tarafından verilen sertifikaları almak için resmi sitesi üzerinden kaydoluyorsunuz. Sınavlar online olarak yapıldığı için gününü seçip sınav merkezi tercihi yaptıktan sonra gidip sınava girebiliyorsunuz. Bulunduğunuz şehirde bir sınav merkezi olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz.

QAI tarafından verilen üç farklı sertifika var. Bunlar sırasıyla CAST, CSTE ve CMST.

  • CAST (Certified Associate in Software Testing), ISTQB tarafından yapılan “Foundation Level” sınavına denk geliyor denilebilir.
  • CSTE (Certified Software Testing), profesyonel seviyede yazılım testi ve kalite kontrolü yapabilme yeterliliğine sahip kişilere veriliyor.
  • CMST (Certified Manager of Software Testing) ise bu alanda yönetici olma yeterliliğine sahip olmayı gösteren bir sertifika.

IIST

International Institute for Software Testing’in sitesine her girdiğimde açıkcası amatör birileri merdiven altı sertifika sağlıyormuş izlenimine kapılıyorum. Fakat ilginç bir şekilde yurtdışında bu sertifikayı iş ilanlarında sıkça görebiliyorsunuz. Sağlamış oldukları CSTP (Certified Software Testing Professional) sertifikaları uzantısında yer alan harfe göre değişiklik gösteriyor. Özel uzmanlık alanlarında vermiş oldukları sertifikaların detaylarına girmezsek IIST tarafından da ISTQB ve QAI’da olduğu gibi üç farklı seviye için sertifika veriliyor.

  • CSTP-A (Certified Software Test Professional Associate Level)
  • CSTP-P (Certified Software Test Professional Practitioner Level)
  • CSTP-M (Certified Software Test Professional Master Level)

Doğrudan sertifika sınavına girmektense öncesinde eğitim alınması zorunlu ve eğitimler de genellikle A.B.D’de oluyor. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de bu sertifikalara yönelik herhangi bir girişim bulunmuyor.

International Software Test Institute

Diğerlerinin aksine sektörde nasıl bir karşılığı olduğuyla ilgili herhangi bir veriye ulaşamadığım için fazla bir şey söylemek istemiyorum. Ancak sistemi şu şekilde özetleyebiliriz. Sertifika sınavı için kayıt oluyorsunuz, verilen kaynaklara çalışıp sınava giriyorsunuz ve online sertifikanızı alıyorsunuz. Başvuranların sertifika alma oranı %99’un üzerinde olduğu ve eğer sertifika alamazsanız paranızı iade ettikleri için en iyisi bu bahsi burada kapatalım. 🙂

Alabileceğiniz sertifikalar ise şu şekilde;

  • ASTC (Accredited Software Tester Certification)
  • ASTMC (Accredited Software Test Manager Certification)
  • ASTAC (Accredited Software Test Automator Certification)

Bunların dışında yer vermek istediğim bir diğer sertifika ise Microsoft tarafından verilen “Software Testing with Visual Studio”. Özellikle .Net tabanlı projelerde yer alan kişiler için faydalı olabilecek bir sertifika olduğunu düşünüyorum. Online olarak da sınava girip alınabildiği için tercih edilebilecek bir sertifika diyebilirim.

 

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.