ISTQB Sertifika Çeşitleri ve Özellikleri

Daha önceki yazılarda da değindiğim gibi özellikle ülkemizde yazılım test mühendisliği sertifikasyonuna ilişkin en yüksek tanınırlık oranına sahip olan kurum ISTQB. Temelde üç seviye sertifika vermesine rağmen, özellikle son dönemlerde çeşitli uzmanlık alanlarını da sertifikalandırmaya başlamışlardır.

 

Resimde yer alan veriler aslında ISTQB’nin tüm sertifika sistemini özetlemektedir. Biraz açıklayacak olursak; sertifikalar Agile, Core ve Specialist olmak üzere üç farklı yol takip edilerek alınabilir. Bunun yanında sertifikalar Foundation, Advanced ve Expert olmak üzere üç seviyede konumlanmaktadırlar. Şu anda, özellikle “Specialist” yolunu takip edenlerin alabileceği sertifikaların bir çoğu geliştirme sürecinde. Yani henüz bu sertifikalarla ilgili başvuru yapılamamakla birlikte yakın bir dönemde bunların da alınabilir olması bekleniyor.

 

Peki ülkemizde durum ne ? Türkiye’de ISTQB’nin resmi temsilciliğini yapan Turkish Testing Board tarafından verilen sertifikalar;

  • Foundation Level (Temel Seviye)
  • Advanced Level – Test Analyst (İleri Seviye – Test Analisti)
  • Advanced Level – Technical Test Analyst (İleri Seviye – Teknik Test Analisti)
  • Advanced Level – Test Manager (İleri Seviye – Test Yöneticisi)
  • Foundation Level – Agile Tester (Temel Seviye – Agile Test Mühendisi)

şeklindedir. Maalesef henüz “Expert Level” sertifikasını Türkiye’de alma şansınız bulunmuyor.

Alınabilecek olan bu beş sertifikanın içeriklerine bakacak olursak; Foundation Level’ın daha çok test literatürüne hakim olmayı sağladığını söyleyebiliriz. Yazılım testi alanında bir kariyer düşünmüyor olsanız bile Foundation Level’ın kapsadığı konular bu alana genel anlamda aşinalık kazanmanızı sağlayacaktır.

Advanced Level sertifikaları ise daha çok bu alanda kariyerini devam ettirenlere yönelik diyebiliriz. Aslında üç sertifikanın da kesiştiği alanlar bulunmakta ancak ünvan bazlı bir yaklaşım sergilemek gerekirse Test Manager adından da anlaşılacağı üzere test takım lideri, test yöneticisi vb. ünvanlarda çalışan kişilerin alması gereken bir sertifika. Test Analyst, manuel tester da diyebileceğimiz test analistlerine yönelik içeriklere sahipken Technical Test Analyst ise biraz daha teknik diyebileceğimiz bazı konuları kapsamakta. Teknik test analisti yolunu takip edenler daha çok yazılım konusunda bilgili veya test otomasyonu alanında çalışan kişilerden oluşmakta.

Agile Tester sertifikasının içeriği ise agile geliştirme yöntemlerinden, agile takımı içerisinde test uzmanlarının rolü ve agile test metotları gibi çevik geliştirme yöntemlerine dair bir çok bilgiyi içerisinde barındırıyor. Çevik geliştirme yöntemlerinin halen çok tercih ediliyor olması bu sertifikayı biraz daha değerli kılıyor.

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.