Yazılım Testi Nedir ?

Yazılım testi denildiğinde aslında geçmişi neredeyse 40 yıl öncesine kadar giden bir alan karşımıza çıkar. İlk “bug”ın bulunmasından günümüze kadar geçen süreç içerisinde çok büyük gelişmeler sağlayan bu alanla ilgili hem Türkçe hem de İngilizce olarak bol miktarda kaynak var. Dolayısıyla fazla detaya girmeden basitçe ifade etmek gerekirse yazılım testi; test edilen bir ürün veya servisin kalitesinin belirlenmesine yönelik sürdürülen süreçtir.

Yazılım testinin tanımlanmasında önemli olan noktaların başında bu işlemin sadece tek seferlik olmadığı, bir süreç olarak devam etmesi gerekliliğidir. Ürünün doğrulanması (verification) ve geçerlenmesi (validation) süreci şeklinde de tanımlanabilecek olan yazılım testi, biraz daha detaya inildiğindeyse risk yönetimi, güvenlik vb. alanlarla da çok sıkı bir şekilde ilişki içerisine girer.

Yazılım testiyle ilgili olarak en büyük yanılgıların başında sanırım bu işlemin sadece test edilen üründe açık (defect, bug, error) bulmakla ilgili olduğunun sanılması geliyor. Aslında üründe bu açıkların oluşmasının engellenmesinden tutun da ortaya çıkan ürünün müşterinin istediği ürünle uyumlu olup olmamasına kadar bir çok farklı açıdan kontrollerin gerçekleştirilmesi yazılım testinin bir parçasıdır.

Ülkemizde de son zamanlarda giderek önemi artan bir alan haline gelmesiyle birlikte insanların da farkındalığı ve bu alana bakış açıları olumlu yönde değişim göstermekte. Ancak halen çok eksikler olduğunu bir çok terimin Türkçe’ye tam olarak kazandırılamasından anlayabiliriz. Mesela yukarıda kullanmış olduğum verification ve validation terimleri farklı şeyleri ifade etmesine rağmen bir çok Türkçe kaynakta aynı anlamda kullanılmakta. Bu alanda en güzel çalışmaları sanırım Turkish Testing Board yapıyor. Hazırlamış oldukları Yazılım Testi Terimleri Sözlüğü benim gördüğüm en kapsamlı Türkçe çalışma.

Son olarak değinmek istediğim nokta ise sertifikalar. Yazılım testi dünyasında aslında birbirinin benzeri olmasına rağmen geçerlilikleri ve kapsamları farklılıklar gösteren bir çok sertifika programı bulunmakta. Özellikle sektörde profesyonel olarak çalışmak isteyenlerin bu sertifikaları alması artı bir değer olarak görülüyor. Ülkemizde en yaygın olanı ise ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) tarafından verilmekte olan “Foundation Level” sertifikası.

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.