Kurumların Mobil Uygulamalara Yaklaşımı

Aslında bu konuya girmeden önce kamuda herhangi bir işin yapılma şekliyle başlamak daha doğru olacaktır.

  • Kamuda bilgi işlemle ilgili bir çok proje ihale limitini aşmayan fiyatlarla özel sektöre havale edilir. Buna eğitimler, web sitelerinin yenilenmesi vs. gibi bir çok projeyle beraber mobil uygulamalar da dahildir.
  • Kurum içinde üretilen yazılımların tamamlanması genelde olması gerekenden daha uzun vakit alır. Bu yüzden de kurum içinden bir çözüm üretme fikri yöneticilere genellikle cazip gelmez.

Peki kurumlar niçin mobil teknolojilere önem vermeli ve sadece web ile yetinmemeli ? Bu sorunun cevabı için bazı rakamlara bakmakta fayda var.

  • 80 milyona yaklaşan nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonu 3G ile internete bağlanıyor. (*)
  • İnternetten herhangi bir ürün satın almadan akıllı telefonundan ürün araştırması yapan kişilerin oranı ise %92. (*)
  • Deloitte’in raporuna göre ise Türkiye’de neredeyse her 10 kullanıcıdan 2’sinin birden fazla akıllı telefonu var. (*)
  • Statcounter’ın araştırmasına göre Ağustos 2013-Ağustos 2014 arasındaki bir yıllık süreçte Türkiye’de mobil internet kullanımı %179 oranında bir büyüme gösterdi. (*)
  • Artık toplam internet kullanımının sadece %64’ü bilgisayarlar üzerinden sağlanıyor. (*) Ve bu oran giderek daha da düşüyor. İnsanlar tablet ve akıllı telefonları ile girebilecekleri internet için bilgisayar aramıyorlar.

Halihazırda bir çok kurumun herhangi bir mobil uygulaması zaten bulunmamakta. Bulunanların da bir çoğu bir hevesle yapılıp geliştirilmeyen ve yıllardır uygulama marketlerinde bulunan işe yaramaz uygulamalardan oluşuyor. Daha bir kaç ay öncesine kadar Türk Hava Yolları’nın uygulamasının bile ne kadar özensiz olduğunu görmek için şu yazıya bakabilirsiniz.

Uygulamalarını yayınlayan kurumlarda ise belki bu alana ilgisiz olunmasından dolayı belki de ciddiye almamanın getirdiği bir çok problem ortaya çıkıyor.

Ekonomi Bakanlığı Örneği

  • Ekonomi Bakanlığı’nın Android uygulaması, uygulamayı hazırlayan şirketin hesabı üzerinden yayınlanmış. Uygulamanın resmi olup olmadığıyla ilgili bile herhangi bir bilgi yok. Bakanlığın sitesinde de eski uygulamaya giden link duruyor.
  • Ekonomi Bakanlığı’nın sitede yapılan işlemler için şifrematik uygulaması var. Bu uygulama ise Bakanlık adına açılan bir hesap üzerinden yayınlanmış. Tek bir işlevi olan bir uygulamanın oldukça kapsamlı olan diğer uygulamaya niçin dahil edilmediği ise ayrı bir muamma.
  • Son olarak gene Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinde yer alan uygulama linki var. Şu an bu uygulama yayından kalkmış durumda. Yeni uygulama maalesef bunun üzerine inşa edilmediği için eski kullanıcılar yeni uygulamayı otomatik olarak güncelleyemiyorlar.

Yukarıda yer alan noktalar aslında oldukça temel ve giderilmesi de oldukça basit sorunlar. Maalesef resmi ve ciddi kurumlar bile bunlara dikkat etmiyor.

e-Devlet

Ciddi bir vizyon projesi olarak ortaya atılan ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen e-Devlet projesi de mobil uygulamaya sahip. Android uygulaması bir milyondan fazla indirilmiş. iOS uygulaması da olduğunu hesaba katarsak ortalama 50-60 kişiden birinin telefonuna yüklemiş olduğu bu uygulamalarda bile kullanıcılar halen sisteme giriş gibi temel bir problemden dolayı şikayette bulunuyorlar.

BTK gibi bu konuda öncü olmasını beklediğimiz bir kurumun bile mobil uygulamasında yer alan servisler çalışmıyor. Üstelik uygulama güncellenmeyeli neredeyse iki yıl olmuş.

Tüm bunlara rağmen Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Randevu Uygulaması gibi gerçekten başarılı uygulamalar da mevcut. Umarım bunların sayısı giderek artar…

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.