Crowdsourced Testing Nedir ?

Test Analisti olarak çalışmaya başladıktan sonra gerçek projeler üzerinde çalışma fırsatı bulmama rağmen bu uygulamaların çeşitliliği konusunda bazı sıkıntılarım vardı. Bu problemi aşmak için biraz araştırma yaptığımda karşıma crowdsourced testing, ya da benim daha çok sevdiğim tabirle crowdtesting çıktı.

En basit haliyle anlatmak gerekirse siz uygulamanızı/yazılımınızı veriyorsunuz ve bir grup test mühendisi de sizin istediğiniz testleri ürününüz üzerinde uyguluyor ve sonuçları size raporluyor.

Biraz daha uzun hali ise; ürün, crowdtesting hizmeti sağlayan platformlar üzerinde kalabalık bir test topluluğuna ulaştırılıyor. Bu kişiler – crowdtesters – yazılımı kendi bilgisayar veya mobil cihazları üzerinde çalıştırıyorlar ve talebe göre fonksiyonellik, UX, performans, kullanılabilirlik, içerik gibi farklı testlerde bulgularını iletiyorlar.

Aslında “Software as a Service” yerine bir nevi “Test as a Service” olmuş oluyor.

Firmalar ve geliştiriciler için ayrı bir test takımı oluşturmak, gerçek kullanıcı veya farklı cihazlar bulmak gibi harcamaların yerine ihtiyaçları olduğunda ihtiyaçları kadar servis almalarını sağlamak gibi çeşitli avantajları var.

Biz test mühendisleri için ise bir çok farklı tarzda yazılımı test etme, farklı cihazlarla çalışma, bir bakıma ‘comfort-zone’ dan çıkma anlamı taşıyor.

Gerçekleştirilecek olan testler bazen önceden hazırlanmış bir test senaryosu olabilirken bazen de tamamen test yapan kişilere bırakılabiliyor. Exploratory testing konusunda kendini geliştirmek için çok güzel bir yol olduğunu söyleyebilirim.

Test aşaması olduğu kadar raporlama aşaması da mutlaka sizlere bir şeyler katacaktır. Çünkü bulmuş olduğunuz “bug”lar için yapmış olduğunuz her bildirim başkalarının onayından geçiyor ve eksikleriniz, net olmadığınız noktalarda size geri bildirim sağlanıyor. Dolayısıyla test adımlarından tutun da test için almış olduğunuz screenshot/screencast’ların kalitesine kadar sürekli bir gelişim içerisinde olmak mümkün.

Crowdtesting yapmak için katılabileceğiniz birçok platform mevcut. Bir göz atmak isteyenler için başlıcaları uTest, test.io, testbirds, bugfinders, mycrowd şeklinde sıralanabilir.

Bunların dışında bir Türk girişimi olan testmyapp de ilginizi çekebilir.

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.